Lån uten sikkerhet eller et kredittkort?

Lån uten sikkerhet eller et kredittkort?

Ved første øyekast kan et kredittkort og et forbrukslån virke som to tilsynelatende produkter, bare at du i førstnevntes tilfelle har et eget kort tilgjengelig. Men forskjellene er faktisk ganske store, og det kan bli kostbart for deg dersom du velger «feil» i forhold til hvordan du skal disponere pengene.

Vi får ofte spørsmålet «burde jeg velge kredittkort eller forbrukslån», og det er vanskelig å svare på uten å vite de individuelle preferansene. Men vi har allikevel noen generelle anbefalinger å komme med som kanskje gjør deg klokere på hvorfor du burde velge det ene fremfor det andre.

Her velger du kredittkort

Et kredittkort gir deg ikke penger på konto, men gir deg tilgang til å handle på kreditt – altså med penger du ikke har. Summen her er ofte begrenset til maksimalt 100 000kr, så hvis du skal kjøpe deg båt, pusse opp et par rom i huset eller lignende, så vil ikke et kredittkort gjøre nytten. Derimot passer det utmerket for kjøp av gjenstander til hjemmet, som sofa, ny flatskjerm eller lignende.

Dette fordi kredittkort ofte har en rentefri periode på nesten to måneder, som gjør at du i praksis kan bruke kortet uten å betale noe ekstra. Og det anbefaler vi at du gjør, for flere kredittkort har skyhøy rente, slik at hvis du skal betale ned over tid, anbefaler vi helt klart heller at du ser på et billig forbrukslån. Se en oversikt over alle kredittkort her

Allikevel er det alltid greit å ha et kredittkort, for eksempel som en pengereserve dersom noe uforutsett skulle skje. Og ikke minst – du har kanskje reiseforsikring inkludert på kortet, noe som er gull verdt.

Her velger du forbrukslån

Til større prosjekter eller innkjøp av større summer, som båt, motorsykkel eller lignende, behøver du sannsynligvis en større lånesum. Med et forbrukslån kan du låne opp til 400 000 og hos enkelte banker betale ned over hele 15 år, så dette er en mulighet for deg som behøver mye penger og vil gjøre opp for deg via avbetaling. Mer informasjon om forbrukslån

Renten er langt lavere på de fleste forbrukslån, så du kan spare mange tusenlapper i året på å velge et forbrukslån fremfor et kredittkort. Når det er sagt, så koster det ofte et gebyr bare for å ta opp et lån, for eksempel 1000kr, så det lønner seg ikke med mindre du skal låne en større sum. Samtidig løper rentene på de fleste lånene fra første dag, og det gjør også termingebyrene, men det blir bakt inn i kostnaden når du allikevel skal betale ned over lengre tid.